Zaznacz stronę

Chipsy to popularna i powszechnie lubiana słona przekąska. Chętnie podjadamy je podczas wieczornego seansu filmowego czy domowego spotkania ze znajomymi. Niestety poza smakiem, stanowiącym ich największy atut, chipsy posiadają także szereg wad, jakimi są ogromna zawartość soli i wysoki poziom tłuszczu. Dostępne w niemal każdym sklepie chrupiące przekąski negatywnie wpływają na nasze zdrowie i kondycję, a także przyczyniają się do zatrzymywania wody w organizmie. Warto więc wypróbować jedną z wielu dostępnych alternatyw, jaką są smaczne i zdrowe chipsy domowej roboty.  

Zdrowe, domowe chipsy – dlaczego warto? 

Domowe chipsy z piekarnika stanowią doskonałą alternatywę tuczących, kupnych chipsów z zatrważającą ilością soli i tłuszczu. To świetna przekąska dla wszystkich pragnących zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz dla osób, które potrzebują zrzucić kilka kilogramów. Własnoręcznie wykonując domowe chipsy, mamy stuprocentową pewność na temat tego, co znajdzie się w ich składzie. Warto także dodać, że w przypadku zdrowych warzyw będą to potrzebne naszemu organizmowi witaminy i minerały, takie jak witamina A, C i E, a także fosfor i żelazo. Co więcej, warzywne chipsy zawierają także duże ilości błonnika, który to jest szczególnie ważny w procesie odchudzania.  

Warzywne chipsy domowej roboty to zdrowe przekąski, z których przygotowaniem bez trudu poradzą sobie nawet niedoświadczeni amatorzy. Doskonale sprawdzą się one jako smakołyk do wieczornego seansu filmowego, ale także przekąska w pracy, w szkole czy w podróży.  

Zdrowe chipsy – przepisy 

Wśród wielu przepisów na domowe chipsy warzywne znaleźć można kilku faworytów, którzy cieszą się szczególną popularnością i uznaniem wśród miłośników zdrowych przekąsek. Pierwszym z nich są domowe chipsy z buraka, dietetyczne i wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminę C oraz żelazo.  

Chipsy z buraka to przekąska wyjątkowo prosta w przygotowaniu i niezwykle tania. Do jej wykonania potrzebne będą jedynie: 

  •  2 lub 3 średniej wielkości buraki, 
  • około 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • sól i pieprz, 
  • inne przyprawy – na przykład czosnek suszony – według uznania.  

Pracę rozpoczynamy od starannego obrania i umycia buraków oraz pokrojenia ich na cienkie plasterki. Następnie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury około 180 stopni. Plasterki buraków wsypujemy do miski lub głębokiego naczynia, polewamy olejem i obsypujemy przyprawami, a następnie starannie mieszamy. Przyprawione plasterki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości między talarkami. Buraki wstawiamy do piekarnika na około 15 do 20 minut, następnie wyjmujemy, przesypujemy do miski i gotowe.  

Innym popularnym przepisem na domowej roboty chrupiące przekąski jest ten na chipsy z cukinii z parmezanem. Do ich wykonania potrzebne będą: 

  • 2 średniej wielkości cukinie, 
  • 3–4 łyżki oleju rzepakowego, 
  • około ⅓ szklanki tartego parmezanu, 
  • około ½ szklanki bułki tartej, 
  • sól i pieprz oraz inne przyprawy według uznania. 

Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, następnie umieszczamy je w dużej misce i posypujemy solą, aby warzywo puściło sok. Po około 20 minutach wylewamy zebrany w naczyniu płyn, posypujemy cukinię przyprawami oraz panierujemy mieszanką parmezanu i bułki tartej.  

W tym czasie nagrzewamy także piekarnik do temperatury około 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem starannie układamy plasterki cukinii i pieczemy przez około 10 minut, aż każdy z talarków będzie podpieczony. Zmniejszamy wtedy temperaturę piekarnika do 140 stopni, zostawiamy chipsy do lekkiego podsuszenia i gotowe! 

Przepisów na domowej roboty zdrowe i smaczne chipsy jest naprawdę wiele. Warto je poznać i wypróbować, a także eksperymentować z własnymi pomysłami na zdrową alternatywę sklepowych chipsów! 

Polecamy także: