Jak skutecznie wzmocnić swoją odporność?
Układ immunologiczny to naturalna bariera, która „uruchamia się”, gdy do organizmu wnika chorobotwórczy patogen. Przeciwciała, zarówno nabyte, jak i wrodzone, mobilizują się i zwalczają infekcję. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego jest niezwykle ważne – pozwala uniknąć chorób i przeziębień. Jak prawidłowo wspierać odporność za pomocą naturalnych środków i chorować rzadziej? Czy niezbędne są suplementy diety?
Tran – naturalne źródło witaminy D3
Witamina D3 odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu odporności nieswoistej, jak i swoistej. W przypadku tej pierwszej wzmacnia barierę nabłonkową, nasila produkcję peptydów, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, a także odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu monocytów (komórki żerne), hamując rozwój wirusów i bakterii.
W odporności swoistej witamina D aktywuje limfocyty Th i uwrażliwia komórki, które prezentują antygen. Jej niedobór ma wyraźny wpływ na pogorszenie się stanu zdrowia, dlatego jej suplementacja jest niezwykle ważna.
Ponadto, wzmacnia ona układ kostny, zapobiegając krzywicy czy osteoporozie. Odpowiada za zdrowy stan skóry oraz zębów.
Można ją zażywać w postaci kropli, które mogą być zarówno suplementem diety, jak i lekiem. Jej naturalnym źródłem jest także tran – czyli olej z wątroby rekina.
Sok z czarnego bzu wspomaga pracę układu immunologicznego
Na sezon jesienno-zimowy doskonałym napojem wzmacniającym naszą odporność jest sok z bzu czarnego. Czarny bez wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, działa napotnie, a także przyczynia się do stymulacji układu immunologicznego dzięki swojemu wpływowi na wytwarzanie cytokin.
Owoce na sok należy zbierać tylko wtedy, kiedy są w pełni dojrzałe, umyć, a następnie poddać je obróbce termicznej. Tak przygotowany sok mogą pić nawet kobiety w ciąży oraz dzieci.
Domowe kiszonki – źródło flory bakteryjnej jelit, która odpowiada za wzmocnienie odporności
Mikroflora jelit odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego, natomiast sfermentowana żywność jest fantastycznym źródłem tego rodzaju mikroorganizmów. Bakterie kwasu mlekowego w jelitach nie tylko biorą udział w sprawnym metabolizmie, ale także chronią organizm przed patogenami. Mikrobiom jelitowy może być zasilany także przez spożywanie przetworów mlecznych: kefiru, maślanki, jogurtów, zsiadłego mleka.
Dzięki regularnym spożywaniu kiszonek, nie tylko wzrasta liczba tych dobroczynnych mikroorganizmów w jelitach, ale także zwiększa się poziom witaminy C, E i beta-karotenu.
Kiszonki są bogate w witaminy i minerały, a także błonnik, dlatego warto dodać je do swojego codziennego jadłospisu. To źródło probiotyków i prebiotyków, wpływają także korzystnie na obniżenie się poziomu cukru we krwi.
Czystek, żeń-szeń i aloes – czy mają wpływ na odporność organizmu?
Aloes jest bogatym źródłem witamin z grupy B, posiada również witaminę A, C, E i liczne aminokwasy. Pomaga stymulować układ odpornościowy i jego prawidłowe działanie, dzięki polisacharydom, które wpływają na pobudzenie komórek odpornościowych naszego organizmu.
Badania naukowe potwierdziły, że korzeń żeń-szenia wpływa korzystnie na organizm: pomaga lepiej tolerować stres, wspiera metabolizm komórkowy, wzmacnia układ immunologiczny oraz zwiększa tolerancję na niesprzyjające warunki zewnętrzne. Warto stosować wyciąg z żeń-szenia lub stosować go w formie kapsułek.
Napar z czystka ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Może być również stosowany w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, m.in w formie inhalacji, zwalczając wirusowy nieżyt nosa. Może okazać się pomocny w walce z koronawirusem.
Aktywność fizyczna – aktywny tryb życia w walce z wirusami
Obniżona odporność może być wynikiem zaniechania odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego nie polega jedynie na spożywaniu odpowiednich posiłków, preparatów czy ziół. To także całościowe podejście do organizmu i zadbanie o jego prawidłowy rozwój.
Podczas wysiłku fizycznego naturalnie zwiększa się liczba komórek układu immunologicznego. Podejmowanie aktywności ruchowej oraz wysiłku przez godzinę lub dwie dziennie może obniżyć podatność na wystąpienie infekcji układu oddechowego nawet o 1/3. Pomaga hartować organizm, przyczyniając się do wzmacniania odporności. Należy jednak unikać takich sytuacji, jak przegrzanie organizmu, wycieńczenie, czy przemęczenie organizmu.
Suplementy diety – czy warto je stosować?
Suplementy diety mogą przyczynić się do poprawy działania układu odpornościowego. Warto jednak skonsultować się z lekarzem, aby ustalić, które z nich będą najbardziej dostosowane do naszych potrzeb. Warto wybierać produkty z naturalnych składników o potwierdzonym, skutecznym działaniu.
Dobór odpowiednich suplementów jest przydatny zwłaszcza wtedy, gdy nie ma się dostępu do naturalnych surowców, takich jak świeże owoce, suszone zioła dobrej jakości, naturalne soki czy domowe przetwory.
Ich systematyczne stosowanie może powstrzymać zakażenie rozwijające się wewnątrz organizmu i wpłynąć korzystnie na układ immunologiczny. Farmacja jest wciąż prężnie rozwijającą się dziedziną nauki, dlatego rynek suplementów diety jest bardzo rozbudowany.